pondelok 5. januára 2015

Krémové šafránové rizoto s baklažánom a hríbami

kremove safranove rizoto
Na rizoto majú v našich končinách ľudia často ťažké srdce ešte z čias škôlok a škôl - suchá ryža s hráškom a kyslou uhorkou posypaná eidamom - sami uznáte, že rozhodne nepatrilo medzi kulinárske zázraky. Naše babky i mamy si toto slovenské rizoto veľmi obľúbili a varia ho, kedy sa dá - nečudo, je lacné a rýchle, ale od pravého talianskeho rizota, odkiaľ toto jedlo pochádza, je na míle vzdialené. Taliani vedia, že dobré rizoto má byť šťavnaté, krémové, s vôňou po víne a takéto rizoto sa dá urobiť, aj napriek tomu, čo nám v receptoch predkladajú, aj úplne vegánsky. Nech sa páči - recept na krémové šafránové rizoto je tu!

Samozrejme, že maslo a parmezán môžu dodať rizotu o čosi jemnejšiu chuť, no aj pri tomto vegánskom sa môžete presvedčiť, že bez nich nie je rozdiel vôbec markantný. Základom je NEPREPLACHOVAŤ ryžu pred varením, stratila by tak potrebný škrob, ktorý zaručuje krémovosť a šťavnatosť. Čo do rizota dáte, je v podstate na vás, základný recept je len samotné rizoto so šafránom, no mne sa to málilo a prihodila som tam i čerstvé šampiŇóny a pôvodne som chcela cuketu, ale keďže ma sklamali 3 nemenované reťazce (Tesco, Billa, Samoška), kde ju proste nemali, musela som zaimprovizovať a kúpila som všadeprítomný baklažán. Nevadí. Ďalšou dôležitou vecou v tomto rizote je vývar - zeleninový alebo hubový, a víno. Biele víno nemusí byť nejak extra drahé, ale samozrejme, nevylej tam hradnú sviecu. No a pokiaľ čo možno vegánske - ja som použila Víno Nitra, ktoré vraj vegánske je (budem veriť) a bolo fajn. Ok, poďme do toho!


Čo budete potrebovať (cca 5 porcií):
- ryža Arborio - cca 500 g (špeciálna ryža na rizoto, ktorá zaručuje krémovosť, dostať už prakticky v každom reťazci, v Bille napr. za 1,99 €)
- šafrán (ja mám šafrán ešte z mojej letnej návštevy Grand Bazaaru v Istanbule, ale zoženiete i bežne medzi koreninami v obchodoch)
- šalotku
- deci a pol vína (ak si wino, kľudne daj aj viac)
- domáci alebo bio zeleninový vývar (cca 1 liter)
- zelenina podľa vlastného výberu (ja som dala baklažán (s pôvodným zámerom cuketa), šampiňóny, sušené paradajky)
- soľ, čierne korenie

Ako na to:
1. Do menšieho hrnca si na cibuli na chvíľu orestujte na malé kúsky nakrájané šampiňóny a baklažán a potom poduste do mäkka).
2. Na inom hrnci si neustále na miernom plameni zohrievajte zeleninový vývar.
3. Na najväčšom hrnci si rozpáľte olej, prihoďte na kocky nakrájanú cibuľu a restujte do sklovita. 
4. Tu sa začína náročnejšia časť hodná chvíli v posilke - skvele sa vám precvičia ramenné svaly i vaša trpezlivosť. Odteraz od sporáka nemôžete odbiehať, na záchod ste mali ísť, keď sa vám pražila cibuľa. K cibuli teraz pridajte ryžu, ktorú pražte miešaním cca 4 - 5 minút taktiež do sklovita. Ak taká už je, prilejte biele víno k ryži a miešajte a miešajte, kým ho nevsiakne. Potom prichádza rad na vývar - naberačku vývaru prilejte do ryže a miešajte do vsiaknutia. Opakujte, až sa vám neminie celý vývar. POZOR! Ryža na rizoto nesmie byť nikdy rozvarená ani úplne mäkká - pravé talianske rizoto je natvrdlé (tak ako ja po fľaši vína). Taktiež nenechajte vsakovať príliš dlho - ryža má mať kašovitú konzistenciu a má sa roztekať.
5. Ak máte pocit, že už je to presne ono, primiešajte zeleninu, ktorá sa vám dusila vo vedľajšom hrnci spolu s nasekanými sušenými paradajkami, pridajte prípadne soľ a čierne korenie podľa chuti.

Hotovo! Ako vidíte, nie je to žiadna veda, zabrať dostanú len vaše ruky. A samozrejme, krémové rizoto je trošku drahšia záležitosť ako to naše slovenské, ale myslím, že sa oplatí.:)
Na vrch som dala už len na ozdobu paradajku, ktorá mi vzišla z polievky a môžete prihodiť aj napríklad zvyšné olivy.
Dobrú chuť!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára