Všetko je raz poprvé a dnes bolo moje tenkrát poprvé výroba domáceho seitanu. Seitan som mala len raz, v burgri na Vegan hodoch ešte v Oblude a bolo už teda riadne načase ho nielen ochutnať znova, ale ho rovno aj sama vyrobiť. V obchodoch je dosť drahý, jeho príprava z múky zdĺhavá a preto to chcelo vymyslieť niečo iné. Uvažovala som nad kúpou Seitan fixu, ale ani ten nie je finanče až tak výhodný a je to v podstate len marketingový ťah, lebo je to to isté ako pšeničný proteín, ktorý si zvyčajne kupujú fitkoví svalnáči a je lacnejší. Ja síce fitková svalnáčka nie som, ale pšeničný proteín začínam veľmi oceňovať!
Pšeničný proteín som objednávala z tohto obchodu pre svalnáčov, 1 kg len za 4,20€. Na tento recept som minula zhruba 200 gramov proteínu a seitanu z neho vzišlo tak na 4 porcie. Tomu sa vraví jedlo pre chudobných!
A prečo je ešte seitan taký super? Na 100 gramov obsahuje 25 gramov bielkovín, čo je o 5 gramov viac než má kuracie mäso. Taktiež je veľmi diétny - 100 gramov má cca 120 kalórií a pritom zasýti na dlhú dobu. Pri seitane sa nemusíte báť jeho lepku, v čistej forme bez škrobu totiž nie je škodlivý. Avšak ľudia, čo už intoleranciu na lepok majú, by sa mu mali vyhnúť.
Vyrábať seitan ma veľmi bavilo, všetky tie miešania, bobtnania, zmeny konzistencie - skrátka láska na prvé varenie a už teraz sa teším, čo ďalšie z neho urobím. Ale poďme už teda k dnešnému receptu.
Čo budeš potrebovať:
Na seitan:
1 hrnček pšeničnej bielkoviny
1 hrnček vody
Kto chce seitan ochutiť už počas jeho výroby:
2 lyžice sójovej omáčky
korenia podľa vlastného výberu (ja som dala čierne korenie, taco mix a chilli)
Na barbecue omáčku zmiešajte:
2 dcl kečupu
1 dcl horčice
1 dcl balsamica
med/cukor podľa chuti (vegani, ktorí nejedia med, pridajte hnedý cukor)
Na pečený "hot wings" karfiol:
1 karfiol (aké logické)
na omáčku naňho: balsamico, sójová omáčka, cesnak, med/cukor, čierne korenie
Ako na to:
1. Začneme prípravou seitanu. Do nádoby si dajte všetky prísady na seitan okrem vody, tú pridajte ako poslednú. Zamiešajte a vytvorí sa vám lepivá hmota. Odložte ju na cca hodinu do chladničky (ak máte čas, môžete aj na dlhšie).

2. Po odležaní hmotu nakrájajte na požadovaný tvar. Ja som ho najprv pokrájala na pásiky a tie potom ešte na polovicu.
3. Nakrájaný seitan hoďte do vriacej vody so zeleninovým vývarom/bujónom. Varte zhruba 15 minút. Keďže som nevedela, ako dlho sa seitan robí, upozornil ma on sám, keď mi zrazu začal rachotiť pod pokrývkou. Keď som ju zdvihla, že čo sa deje, vyškieral sa na mňa s trojnásobne väčším objemom, plávajúci na hladine. Keďže ma prekvapila jeho veľkosť, po vybratí som ho nakrájala ešte raz.
4. Na panvici si rozohrejte olej a pražte na ňom fialovú cibuľu. Po chvíli pridajte seitanové kocky (kto má čas, môže ho ešte predtým marinovať, ja som už nemala:P) a pražte ho do jemne křupavej kôrky.
5. Následne pridajte medzitým pripravenú barbecue omáčku a prevarte.
6. Keďže neradi strácate čas, medzitým ste si dali piecť do trúby (200C) ružičky karfiolu obalené v cestíčku z hladkej múky a vody. (Inak len tak medzi nami, to cestíčko mi moc v trúbe nestmavlo, takže tam bolo celkom aj zbytočné.) Keď ružičky vnútri zmäknú a na vrchu skřupavejú, polejte ich pripravenou omáčkou a dajte znova na 10 minút piecť.
Hotovo! Barbecue seitan a pečený karfiol podávajte s ryžou, zemiakmi či inými šmakuládami.
Bon Apetit!
Do komentov mi ešte môžete napísať, na aký spôsob si seitan robíte najradšej vy. Nechám si rada poradiť!:)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára