Už je síce po Vianociach a vy ste pravdepodobne svoje variácie na Štedrú večeru už zjedli a táto vám bude na nič. Pre úplnosť vám ale ukážem, ako vyzerala tá moja vegánska vianočná večera a poviem vám, nikdy som sa na žiadnu netešila viac. A prečo? Pretože som si zvolila za hlavný slávnostný chod moju novú lásku - domáci seitan. A môj tofunézový šalát chutil úplne ako majonézový, takže v tomto ohľade som si nemusela vôbec nič odopierať:)
I keď bola moja rodina s vegetariánstvom už ako tak zmierená, na vegánstvo majú námietky omnoho väčšie a počas Vianoc som ich musela počúvať o dosť častejšie. Nebudem predstierať, nejaký ten nevegánsky koláčik som si dala, aby som moju trápiacu sa mamu v kuchyni úplne neurazila, Štedrá večera však bola pod mojou taktovkou (samozrejme, len tá pre mňa). Tradičnú vegánsku kapustnicu som doplnila o sójovú kyslú smotanu značky Joya, ktorú som na moje potešenie našla v Bille, ale neskôr som musela usúdiť, že by som sa pravdepodobne zaobišla aj bez nej. Nebola zlá a mnohí vegáni ju určite vo svojich receptoch využijú, ale v kapustnici sa nedala príliš dobre rozmiešať, takže ju to ani nejak extra nezjemnilo. Nevadí, ja som hlavne rada, že sa niečo podobné v našich supermarketoch vôbec začína predávať.
Druhým chodom mojej Štedrej večere bol marinovaný seitan a zemiakový šalát s tofunézou. Seitan som marinovala v sójovej omáčke a zmesi korenín na ryby. Sama neviem prečo, ako ryba výsledok rozhodne nechutil a ani som po tom netúžila, asi som sa nechala strhnúť davom:P No a keďže sú tie sviatky, na extra zdravosť som tak trochu kašlala a seitan som vypražila. Sue me! No ale dosť bolo rečí, tu je recept:
Zemiakový šalát s tofunézou
Čo budete potrebovať:
- zemiaky
- kyslá uhorka
- hrášok
- kukurica (to sa mnohí z vás asi začudujú, ale my ju tam dávame odjakživa, takže kľudne vynechajte)
- cibuľa
- mrkva
Na tofunézu:
- balíček bieleho tofu
- horčica
- citrónová šťava
- slnečnicový olej
- soľ, čierne korenie
Ako na to:
1. Zemiaky a mrkvu si nakrájame na kocky a dáme uvariť do mäkka. Cibuľu a kyslé uhorky nakrájame na drobno. Po uvarení zemiakov a mrkvy ich zmiešame s cibuľou a kyslými uhorkami, hráškom (kukuricou). Osolíme.
2. Návod na tofunézu: tofu rozdrobíme, vhodíme do mixéra spolu s pár lyžicami oleja a premixujeme do hladka. Následne pridáme horčicu a citrónovú šťavu. Ja sa nejakými presnými pomermi nikdy neriadim, pretože každý má predsa iné chute, takže, aj keď sa to vraj nemá, počas varenia sa riadim ochutnávaním. No a čo! Keď je všetko rozmixované do hladka, osoľte, okoreňte a ešte zamiešajte.
3. Tofunézu dobre premiešame so zeleninou a necháme odstáť v chladničke či na chladnom balkóne.
Čo budete potrebovať:
- domáci seitan (presný návod, ako vyrábam seitan ja, som už uviedla v tomto recepte)
- sójová omáčka
- koreniny podľa vlastného výberu, ja som použila korenie na ryby a čierne korenie
- hladká múka
- voda
- strúhanka alebo hraška
- soľ
1. Uvarený seitan nakrájajte na plátky požadovanej veľkosti a hrúbky a vložte do zmesi marinády s uvedeným korením a sójovou omáčkou. Nechajte aspoň hodinu odležať. Samozrejme, čím dlhšie, tým lepšie.
2. Po marinovaní seitan obaľte v pripravenom cestíčku - hladkú múku zmiešajte s vodou a soľou (cestíčko si môžete i aj okoreniť podľa vlastnej vôle), takto obalené seitanové řízky vyválajte v strúhanke a šup ich na rozpálený olej. Opečte do zlatista.
3. Poutierajte prebytočný olej a voalá, hotovo!
Ak nezabudnete, budem rada, ak sa týmto receptom budete inšpirovať na vianočnú večeru o rok:) A kľudne napíšte vaše štedrovečerné recepty, možno sa budem inšpirovať zasa ja vami:)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára