utorok 28. októbra 2014

Hustá turecká polievka na studené dni

turecka sosovicova polievka.jpg
Ak chcete veľa muziky za málo peňazí, polievky sú vždy tou správnou voľbou. A keďže sa chystám na prísny šetriaci režim, asi ich začnem robiť častejšie. A pre istotu do 5-litrového hrnca:P Nie je však polievka ako polievka. Aby sa dokázala vyrovnať aj hlavnému jedlu, musí byť hustá, sýta a z nutrične bohatých surovín, ktoré zaplnia brucho na dlhú dobu. Takou je nepochybne aj v Turecku najobľúbenejšia polievka z červenej šošovice, ktorú som počas mojej tohtoročnej letnej návštevy Istanbulu síce neochutnala (keďže Turci robia všetky s hovädzím vývarom), ale túžbu vrátiť sa do tejto krajiny som uspokojila aspoň navarením jej vegetariánskej/veganskej verzie.

Na začiatok si dáme trošku nerd faktov o červenej šošovici. Keďže obsahuje vysoký podiel vitamínu B a vápnika, je ako stvorená pre nás nemäsožravcov, na kosti dobre vplýva aj jej bohatý obsah fosforu a horčíka, ktorý zároveň pôsobí antidepresívne. Na dlhú tmavú zimu must eat! To však nie je všetko - červená šošovica sa môže popýšiť taktiež množstvom železa a medi, znižuje cholesterol a pôsobí ako prevencia proti rôznym chorobám.
A najlepšie na nej je to, že oproti klasickej šošovici nepotrebuje dlhé varenie, hotová je cca za 15 minút. Zázračná potravina, no nie? A teraz už rovno k návodu na polievku.

Čo budeš potrebovať:

- balenie červenej šošovice (ja som použila 500 g a polievky bolo vážne veľa, takže kľudne daj menej)
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 1 väčšia cibuľa
- papriková pasta (2 lyžičky)
- paradajkové pyré (1 konzerva)
- 1 väčší citrón
- zeleninový vývar (alebo bio bujón)
- chilli, čierne korenie, soľ (alebo iné korenie dľa vlastného výberu)

Ako na to:

1. Na oleji opražte nasekanú cibuľu, keď je čoby zo skla, prihoďte k nej paprikovú pastu, nakrájanú mrkvu, zemiaky a paradajkové pyré - chvíľu restujte.
2. Následne zalejte zeleninovým vývarom a nechajte zovrieť, vtedy je správny čas zmes obohatiť o červenú šošovicu. Osoľte, okoreňte, ochillujte, zakryte a varte, kým šošovica a zelenina nebudú mäkké. Tak by sa malo stať zhruba za 15-20 minút.
3. Medzitým pozerajte, či šošovica nezhustla tak, že sa polievka začala meniť na kašu, vtedy prilejte vodu. Ale, samozrejme, je na každom, či má rád hustejšie alebo redšie. Moja bola aj napriek dolievaniu vody dosť hustá.
4. Keď je všetko zmäknuté, nechajte vychladnúť (ak nemáte čas tak ako ja, môžete mixovať aj horúce, ale na vlastné riziko:p) a mixujte. Ja som nemixovala úplne do hladka, nechala som aj kúsky mrkvy a zemiakov, takže je to opäť len a len na vašich preferenciách.
5. Na záver pridajte do polievky bohatú dávku citrónovej šťavy, šošovica pije ako blázon, takže polievka znesie veľa. Je síce hutná, ale zároveň musí byť aj svieža, takže sa nemusíte citrónu báť.

Hotovo. Podávajte s arabským chlebom pita, s normálnym chlebom, krutónmi, alebo s hocičím či ničím.

Ak som vás inšpirovala a polievku vyskúšate, alebo už ste ju mali, napíšte svoj názor na ňu do komentára:)



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára