V bode zlomu z vegetariána na vegana sa mnoho ľudí lúči so syrom so slzami v očiach. Zriecť sa mäsa bolo ľahké, nie je nad čím plakať, ale so syrom je to už horšie, ten majú radi proste všetci. Vegan je však tvor vynaliezavý a experimentátorský, a preto nečudo, že už bolo vymyslených pár náhrad, ktoré síce nechutia úplne ako syr, no dosť sa mu približujú. Takéto skvelé výmysly sú napríklad rôzne syry z kešu, mandlí a pod. (ktoré sa ešte len chystám robiť). V tomto recepte na vegánsku syrovú omáčku, som však dala priestor pre mňa dlho neznámej surovine - lahôdkovému droždiu, ktoré už určite moju kuchyňu tak ľahko neopustí.
Lahôdkové droždie obsahuje neaktívne kvasnice, vďaka čomu sú pre črevnú mikroflóru neškodné. Naviac obsahuje pre vegana veľmi potrebné látky - kvalitné bielkoviny, vitamíny skupiny B, minerály, aminokyseliny atď atď. Toto sušené droždie sa používa ako ochucovadlo rôznych pomazánok, omáčok, polievok i šalátov a dostanete ho v obchodoch so zdravou výživou. Počula som už aj fámy a zvesti, že je dostať aj v Tescu, tam som ho ale ešte nevidela, takže potvrdiť nemôžem. Svoje droždie som kúpila v bio obchode na Mariánskej v BA, 150 g za 2,69 €. Možno si poviete, že sa sušené niečo je to veľa, ale syr je tiež celkom dosť drahý (a tak to má byť), takže je toto povzdychnutie irelevantné.
Ale dosť bolo rečí o droždí, ideme na dnešný recept! Vegetariánsku verziu tejto omáčky sme si zvykli variť dosť často. Smotana, niva/syr v črievku, cesnak, oregano, bazalka, čierne korenie a olivy. Polovicu z týchto ingrediencií ale bolo, samozrejme, treba nahradiť. Aby som urobila recept soyfree (nehovorím, že sóju nejem, ale čím menej, tým lepšie, vraj), miesto sójovej smotany som použila mandľové mlieko (z DM), na zahustenie karfiol (asi sa vám teraz urobil v hlave ?, ale nebojte sa, ten vo výsledku nie je skoro vôbec cítiť), miesto syrov spomínané lahôdkové droždie zmiešané s morskou soľou s bylinkami, no a zvyšok surovín sa nezmenil. Samozrejme, bezvaječné cestoviny k tomu a kto chce mať recept bez lepku, nech použije cestoviny kukuričné.
Čo budete potrebovať (na cca 3 porcie):
- 1/2 šálky lahôdkového droždia zmiešaného s morskou/čiernou soľou
- dve šálky karfiolových ružičiek
- 250 ml mandľového mlieka
- 3 strúčiky cesnaku (my sme cesnakoví, takže ak sa vám to zdá veľa, kľudne uberte)
- oregano, bazalka, čierne korenie
- olivy
Ako na to:
1. Na oleji si opražte cesnak do zlatava, potom pridajte karfiol, podlejte trochou vody a duste, kým je karfiol mäkký.
2. Potom k nemu prilejte mandľové mlieko a rozmixujte. Mala by vám vzniknúť hustejšia omáčkoidná konzistencia, no nie úplne! Budete totiž ešte prisypávať droždie, ktoré vám celú omáčku ešte zahustí.
3. Po prisypaní droždia s morskou soľou ešte trochu pomixujte, pridajte oregano, bazalku, mleté čierne korenie a premiešajte.
4. Zmiešajte s cestovinami a posypte olivami, popr. na ozdobu ešte spomínané korenie.
Ako vidíte, je to ľahké, je to rýchle a je to dobré! Omáčka chutí takmer ako syrová, samozrejme, cítite, že tam nie je všetko "s kostolným poriadkom", ale ako náhrada klasickej syrovej určite trikrát áno!
Doba prípravy: cca 20 min.
Cena: do 5 € na 3 porcie, treba však podotknúť, že droždie a karfiol vám ešte ostanú, takže je to o niečo lacnejšie:)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára