Odkedy som zistila, že sa moja milovaná
nátierka Baba Ganoush preloží ako "rozmaznaný otec", už jej nepoviem
inak. Predstavujem si, ako asi v starom Egypte tento názov vznikol.
Dcéra ju urobila svojmu otcovi a odkedy ju prvýkrát ochutnal, už ju od
nej žobronil každý deň, hádzal sa o zem a vrieskal, až mu ju musela
urobiť znova. Dcéra oľutovala, že tak rozmaznala svojho otca, ale už s
tým nemohla nič urobiť. Ale ani sa mu nečudujem, Baba Ganoush je tak
dobrá, že by som ju jedla kľudne každý deň. No dobre, to asi nie, lebo
ako raz povedalo jedno dievčatko vo vlaku - "aj keď mám fornetky
najradšej, nemôžem ich jesť každý deň, lebo by sa mi zunovali" (odkedy
sú tie decká také múdre?!), prezradím vám však môj vypilovaný recept,
ktorým ohúrite aj vyššiu spoločnosť (čo síce nemôžem potvrdiť, lebo sa s
takou sa nestretávam, ale jeden nikdy nevie).
Najlepšia vec na celej tejto nátierke/pomazánke/dipe je, že urobí veľa
muziky za málo peňazí. Teda obzvlášť vtedy, ak si vyrobíte pastu tahini
podomácky, ale aj s kupovanou, ktorá vám vydrží v chladničke dlho, je to
stále super pomer. V čajovniach (inde som ju predávať nevidela) jednu
porciu predávajú aj za 4,- eurá, čo je trošku tú mač. Cheat the system a
urobte si za tú (aj menšiu) cenu porcií omnoho viac.
2 baklažány (alebo 1, podľa toho, koľko toho chceš mať)
tahini pastu (v bio obchodoch, DM, alebo domácu - vysvetlím)
olivový olej
cesnak
citrón
soľ, rímska rasca (optional), čierne korenie, sladká mletá paprika
Ako na to:
1. Najprv si musíte dať piecť baklažány do
predhriatej trúby (cca 200 stupnov) - predtým ich len poprepichujte špajglou a pečte asi 30 minút alebo dokým nie sú úplne vráskavé a
scvrknuté.
2. Medzitým si urobte tahini pastu - urobíte ju velice
ľahko - sezamové semienka si opražte dohneda na panvici (ale pozor,
nespáliť!) a nechajte vychladnúť. Potom ich dajte do mixéra s rastlinným
olejom a rozmixujte na hladký krém. Done!
3. Keď sú baklažány celé
vráščité, vyberte ich z trúby a prekrojte na poly. Vydlabte vnútro, ktoré bude
úplne mäkulinké a vláčne. Hoď do mixéra.
4. Pridajte tahini,
cesnak, citrónovú šťavu, soľ a všetky koreníčka a vhodnú konzistenciu
upravte olivovým olejom - pomery nepíšem, lebo ich nikdy nedodržujem,
všetko podľa priebežného ochutnávania.
5. Hotovka! Gárnižujte s olivami (olivy musia byť!) a inou zeleninou, najlepšie s pitou a najlepšie houmejd.
Nech chutí.
Aké sú vaše najobľúbenejšie dipy? Sem s nimi!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára