Áno áno - opäť raz polievka - asi premenujem tento blog na Polievkový tanier. Tentokrát sa však obhájim prílohou, ktorú som k nej urobila a je jej dôležitou súčasťou - talianske chlebíky focaccia sú tak dobré, tak ľahké a tak lacné, že sa čudujem, že na Slovensku nie sú každodennou obživou a ľudia si pečivo kupujú v obchodoch. No dobre, trošku preháňam, samozrejme, že je pohodlnejšie si kúpiť rožok za pár centov v obchode - s pridanou hodnotou rozomletých kopýtok, fúzikov a vlasov - ale čerstvým voňavým focacciam priamo z trúby sa skrátka žiaden z nich nevyrovná. Aha a v úvode by sa teda ešte patrilo spomenúť, že sa podávali k rovnako skvelej polievke - šampiňónovo-pórovému krému.
Ako z nadpisu vyplýva, použiť môžete akékoľvek hríby, ktoré práve máte - hliva, dubáky, kuriatka od dedka (magic mushrooms do tohto receptu asi vhodné nebudú), najbežnejšie sú však asi domácnosti a obchody vybavené šampiňónmi a inak tomu nebolo ani v tomto prípade (ako ja nerada používam to "ňko", ale bez neho by to niektorí grammarnazis asi neprežili:) Mnoho ľudí ich nemá rado, mnoho ľudí zbožňuje, ja som tak niekde viac ku zbožňovaniu, ale nesmiem ich mať príliš často a v nevhodných kombináciách. Táto polievka však dobrou kombináciou bola.
Tu je veľmi jednoduchý recept na obe zložky tohto jedla:
Čo budeš potrebovať:
- šampiŇóny (iné hríby)
- pór
- veľký zemiak
- hubový bio bujón (nemusí byť)
- cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- čierne korenie, soľ, špetka chilli (nemusí)
Ako na to:
1. Nakrájanú cibuľu orestujte na panvici, pridajte nakrájané šampiňóny, pór, zemiak, zalejte horúcim vývarom (vodou), okoreňte, osoľte a varte zakryté, kým zelenina nezmäkne.
2.Rozmixujte na cimpr campr do krémovej konzistencie (čím hustejšie tým lepšie, ale je to v podstate každého osobná vec).
3. Keď je rozmixované, pridajte pretlačené strúčiky cesnaku (takto raw budú viac v polievke výrazné). Ako gárniž môžete ešte použiť čierne korenie a sušený medvedí cesnak, alebo iné korenie, aké chcete.
A teraz k samotným focacciám - využijem self-cross promo a môj veľmi podrobný recept si môžete pozrieť v tomto samostatnom poste, alebo vám to môžem zhrnúť tu v jednej vete - droždie rozpustíte vo vlažnej vode, prídate extra hladkú múku, osolíte a rozmiešate do požadovaného hustého cesta, ktoré necháte pod handrou nakynúť. Keď je teda rozkysnuté, urobte z cesta menšie placky na plech, potrite každú olivovým olejom a vtlačte do nich čierne olivy (popr. iné dobroty) a posypte bazalkou, oreganom, popr. cesnakom). Dajte piect do predhriatej trúby na cca 230 stupňov na 15-20 minút. Ok tak boli to tri vety;)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára