Indickú kuchyňu milujem zo všetkých asi najviac. Odkedy som s ňou prišla prvýkrát do kontaktu v bratislavskej Govinde, vedela som, že to je niečo presne pre mňa, aj keď začiatky boli vďaka štiplavosti riadne ostré. Každé jedno sústo som zapíjala hektolitrami vody, ale dnes je zo mňa macherka a pri jedení už nepohnem ani brvou. Kúpa všetkých potrebných indických korenín bola jednou z najlepších investícií a do jedál ich pridávam pravidelne. Asi moje najobľúbenejšie indické jedlo je Palak Paneer, ktorý sa teší veľkej obľube aj v Indii. Tu je jeho vegánska verzia.
Indovia robia tento recept s podomácky pripraveným syrom a kyslou smotanou, ktorá mu dodá, povedzme si na rovinu, ten správny šmrnc. Preto bolo treba rozmýšľať, ako sa dá nahradiť. Kyslá smotana jedlu v podstate dodáva kyslejšiu príchuť a krémovejšiu konzistenciu. Kyslosť som preto nahradila tamarindovou omáčkou (môžete použiť aj citrón) a krémovosť bola trochu problém, keďže väčšinou sa smotana nahrádza krémom z kešu, ktoré som nemala. Zvolila som preto iné riešenie - domáce, trochu hustejšie kokosové mlieko, a rozhodne to nebol krok vedľa.
Paneer v tomto recepte nahradíme tofu. Tí, ktorí nechcú sóju, ho môžu nahradiť cícerom alebo zemiakmi, vtedy sa ale názov receptu zmení na ďalšie tradičné indické jedlo - Palak (špenát) Aloo (zemiaky), čo je v podstate lepšia obdoba nášho tradičného špenátu so zemiakmi.
Tu je teda recept na palak "paneer" so zeleninovou ryžou:
Čo budeš potrebovať:
- čerstvý špenát, alebo mrazené špenátové listy alebo špenátové pyré (pozor, nie špenátový pretlak - konzistencia by bola potom príliš tekutá)
- 1 väčšiu paradajku
- tofu
- hustejšie kokosové mlieko (kľudne aj s malými kúskami kokosu)
- 1 cesnak (harekrišňáci majú cibuľu a cesnak v receptoch zakázané, ak však nie si krišňák, kľudne ho použi)
- koreniny:
- kurkuma
- koriander
- asafoetida (nemusí byť)
- kajenská paprika
- rímska rasca
- garam masala
- čierne korenie
- soľ
Ako na to:
1. Začnite výrobou domáceho kokosového mlieka (ak už máte kúpené, použite to). Na hustejšiu konzistenciu dajte viac kokosu a menej vody - rozmixujte. Cediť cez sito nemusíte, kúsky kokosu budú v omáčke fajn. Odložte ho zatiaľ bokom.
2. V hrnci si zohrejte olej, opražte chvíľu cesnak a práškové korenia okrem garam masaly. Pozor, nepripálte ich, recept potom bude mať horkú príchuť. Do korenín pridajte nakrájanú paradajku, podlejte trochou vody a chvíľu duste, až kým sa paradajka "nerozbrble".
3. Medzitým si na panvici opražte tofu do hneda, môžete ho predtým aj marinovať v sójovej omáčke.
3. Do hrnca s paradajkou pridajte rozmixovaný špenát, alebo mrazený a rozpúšťajte ho.
4. Keď bude rozpustený, zamiešajte, dochuťte všetko soľou, čiernym korením, pridajte tamarindovú pastu/citrón, kokosové mlieko. Na záver, keď už vypnete oheň, pridajte garam masalu. Koľko čoho nepíšem, lebo veď každý to má rád inak;)
Hotovo!
Zeleninová ryža: špenát môžete podávať s indickými plackami alebo ryžou. Ja som ryžu trochu ozvláštnila - pridala som do nej cukinu podusenú na cibuli, hrášok a olivy.
Nech chutí!:)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára